Uneori ma intreb cum sunt eu acolo in creier, unde nu ma vede nimeni

Nora Iuga - Fasanenstrasse 23Redescopar literatura preferata din perioada liceului. Sunt atatea carti pe care nu le-am citit, dar ma incapatanez sa le citesc tot pe acelea, din vremurile in care iubeam sa citesc, de pasiunea pentru literatura insuflata de Soviany, profu’ de romana.

Casa scriitorilor de pe Calea Victoriei, lansare roman Nora Iuga. O vila frumoasa, cu interior impunator, sali inalte si usor intunecoase . Nu-mi amintesc daca era vorba despre Fasanenstrasse 23 sau Sexagenara si tanarul, insa tin minte cat de emotionata am fost asteptand sa-mi scrie cateva cuvinte pe volumul meu. Imi placea atat de mult cum scrie, iar ea, ma fascina. Ma facea sa vreau sa scriu. Pana acum nu mi-a iesit, dar cine stie :).

13 ani mai tarziu ii recitesc una dintre opere, in speranta ca-mi voi regasi pasiunea pentru literatura. Dupa Nora Iuga, am pe lista un alt preferat, Marin Mincu, cu al lui Intermezzo(va urma).

Recitind Nora Iuga, concluzionez:

– pasajele care mi-au placut cel mai mult in liceu inca sunt preferatele mele, ba chiar unele mi-au ramas intiparite in minte(obisnuiam sa subliniez frazele preferate);

– inca ma inspira sa scriu dupa ce citesc doar cateva pagini(chiar daca doar un post pe blog);

– desi imi place si ma inspira, nu ma mai captiveaza la fel de tare – indraznesc sa dau vina pe tehnologie si toate lucrurile din jur care ma cheama(de ex calculatorul, la care m-am apucat sa scriu dupa ce am citit doar cateva pagini). Mi-am cam pierdut sensibilitatea;

– sar peste cuvintele nemtesti – desi de vreo 2 ani ma gandesc sa invat macar putina germana;

– trebuie sa citesc si volumele ei care nu mi-au ajuns inca in mana;

– pasajele subliniate cu pix negru sunt ale mele, cele in creion ale Roxanei – ne-am semnat la finalul cartii;

– trebuie sa stau mai putin pe Facebook; scriu mai putin pe blog de cand m-a acaparat;

– Nora Iuga a implinit 83 ani luna aceasta;

– inca nu am ajuns la Berlin.

 

*titlul este un citat din Fasanenstrasse 23 – Nora Iuga

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *