Povestile sobelor din Vila Leonida

Inca de cand am intrat am fost fascinata de sobele frumos pictate. Cea de la receptie, cea din camera noastra si cea din restaurant. Ba chiar m-am minunat cand am aflat ca picturile dateaza de cand a fost construita casa, eu fiind convinsa initial ca au fost refacute odata cu renovarea din 2009-2011.

Soba teracota pictata

Soba teracota pictata – La Cerdac

Nu mi-am pus atunci intrebarea de ce erau sobele pictate, doar m-am bucurat nespus de frumusetea lor. Cateva zile mai tarziu cand am citit articolul Adelei Parvu despre satul pictat din Polonia, m-am gandit ca este foarte posibil ca si la noi motivul initial al picturilor sa fi fost acelasi, iar primele linii in culori pe sobe sa fi aparut odata cu primele crapaturi.

Soba teracota receptie

Soba teracota receptie

Soba teracota camera

Soba teracota camera 204

Sobele din teracota nu mai incalzesc astazi Vila Leonida din Busteni la propriu, ele fiind inlocuite cu sistem de incalzire mai sigur pentru vizitatori, insa mie mi-au incalzit sufletul la gandul povestilor minunate pe care le-au auzit de-a lungul vremurilor, inca din 1938 de cand a fost construita casuta.

 

Noroc ca avem imaginatie, iar cu informatiile aflate in weekendul petrecut la Busteni, nici nu mi-e greu sa inchid ochii si sa ma teleportez in epoca interbelica. Si poate va povestesc si cum a fost :).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *