Acasa la Chic Roumaine

Sabac, creturi, broschite, refecat, gaitat sunt cuvinte ce au intrat in vocabularul meu saptamana trecuta pe vremea asta.

Caci weekendul trecut, am pornit impreuna cu prietenii mei de la Chic Roumaine intr-o excursie spre radacini.

Cristiana a crescut vazandu-si bunica cum cosea cu drag ii, meserie pe care a invatat-o acum mai bine de 50 ani.

Chic Roumaine nu este un magazin de bluze romanesti, este un proiect de suflet pentru Cristiana si Ionut. Odata postate fotografiile cu frumoasele camasi cu altita din zona Argesului, au inceput sa curga comenzile neasteptat de repede. Bunica Maria, Mica, cum o alinta Cristiana, nu reusea sa faca fata, caci realizarea unei ii dureaza 2-3 saptamani. Asa ca nepoata i-a venit in ajutor si a inceput sa le croiasca chiar ea.

Ie Chic - Alina Massier Foto

Ie Chic

Cererea a inceput sa fie din ce in ce mai mare si a fost nevoie si de alte cusatoare. Astfel, weekendul trecut, am fost impreuna cu ei in paradisul cusatoarelor. Un sat din Arges unde toata lumea coase. Seara, dupa ce vin de camp, sambata, duminica, pe banca de la poarta, in timp si povestesc cu vecinele despre recolte. Iarna, spun ele, au mai multa vreme de cusut, vara sunt ocupate cu munca la camp.

Cusatoare - Alina Massier Foto

Cusatoare

Am fost in vizita la mai multe doamne si mi-am umplut sufletul cu amintiri din tineretilor lor, cand nu era atata pamant, nu era TV si nu era cafea si astfel aveau mai mult timp pentru cusut. Una dintre ele scosese cu mandrie cateva piese din lada de zestre. Unele dintre ele erau in familie de peste 200 ani. Ne-a spus ca doar la una dintre ele lucrase si ea impreuna cu mama ei. Cusatoarele povesteau amuzate, dar si melancolice, cum coseau tot anul la o ie, ascunzandu-se una de cealalta pentru ca de Paste sa se prezinte cu cea mai frumoasa ie, cu cel mai frumos model, cu cele mai frumoase combinatii de culori si paiete.

II vintage - Alina Massier Foto

II vintage

Satul din Arges este recunoscut pentru cusatoare, insa asta nu inseamna ca oricine stie meserie la fel de bine. Eu as fi zis ca toate sunt la fel, insa Cristiana este foarte atenta la fiecare detaliu, la fiecare musca(cruciulita), astfel, femeile care lucreaza pentru Chic Roumaine sunt atent selectionate si iile lucrate trebuie sa treaca mai intai de ochiul perfectionist al nepoatei Micai. Femeile care lucreaza pt Chic nu lucreaza mecanic, lucreaza cu suflet si pasiune. Caci asta a fost primul “test” pe care l-au avut de trecut, Cristiana si Ionut au avut grija sa le spuna cat de mult inseamna pentru ei, dar mai ales pentru cele care le vor purta, atat calitatea cat si┬ádragostea pentru cusut. Si da, pare aiurea, dar chiar se vede pe produsul final cand pui suflet chiar si intr-un motiv romanesc cusut pe o panza. Caci e vorba de traditia noastra.

Trebuie sa recunosc ca mi se parea foarte mult 2-3 saptamani pentru realizarea unei ii, insa cand am vazut cata munca este in spate, am inteles. Numai gulerul – cretul, dureaza o zi jumate si nu oricine se pricepe sa-l faca, doar anumite femei le fac, este o meserie separata.

Weekendul petrecut la tara a fost pentru mine o mare bucurie, a altfel de bucurie care nu poate fi relatata in cuvinte, trebuie sa fi acolo.

Ii Chic Roumaine

Ii Chic Roumaine

One thought on “Acasa la Chic Roumaine

  1. Pingback: Ia mea frumoasa « Alina Massier

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *